tisdag 2 juli 2013

Sommarmat med Ernst

Med sommaren så kommer den goda maten.Ernst tipsar om 2 recept som föll mig i smaken, recept.nu hittar du dom på

Sommarsallad med Haricot Verts

500 g haricots verts (både färska och frysta fungerar) 
0.5 dl olivolja 
salt 
vitpeppar ur kvarn 
babyspenat eller annan späd sallad 
Vinägrett4 ekologiska citroner 
4 msk flytande honung 
2 vårlökar 
färsk persilja 
1 dl rostade hasselnötter 
2.5 dl olivolja 
salt 
vitpeppar ur kvarn 


Gör så här

1. Lägg haricots vertsen, antingen färska eller frysta som har tinats, i en form. 

2. Häll på olivolja och peppra med vitpeppar ur kvarn. Lägg sedan bönorna i ett grönskastråg/galler och ställ på grillen. Under grillningen, rör runt ibland så haricots vertsen får en jämn grillyta.

3. Pressa citronerna till vinägrätten en skål. Finstrimla hela vårlöken, även den gröna blasten och hacka sedan över strimlorna så den blir finhackad. Lägg i löken med citronerna. 

4. Häll på olivolja och honung. Peppra, salta och blanda om. Hacka färsk persilja och tillsätt till vinägretten. Rör om.

5. Ta salladsblad och blanda med haricots vertsen. Ta rostade hasselnötter och skär dem grovt (rosta genom att steka dem i en torr panna eller rosta dem i ugnen på ett fat).

6. Häll sedan vinägretten över salladen och blanda runt ordentligt så all sallad får dressing på sig. Garnera med rostade hasselnötter.


Servera mums


LimoncelloIngredienser

13 ekologiska citroner 
7.5 dl brännvin 
5 dl vatten 
2.5 dl socker 

Gör så här

1. Skölj citronerna väl. Skala dem med en potatisskalare men var noggrann med att så lite av det vita skalet följer med som möjligt, då det ger en besk smak. Lägg skalen i en burk med lock. 

2. När citronerna är skalade, dela dem på mitten och pressa ur all saft ner i burken med skalen. Häll sedan över brännvinet. 

3. Låt blandningen stå en vecka, gärna i ett mörkt rum. Blandning kan stå praktiskt taget hur länge man vill, dock ska man sila bort skalen efter en tid.

4. Efter första lagringen: koka upp vatten och socker och låt sockerlagen svalna helt. Häll sedan ihop sockerlagen med citron- och brännvinsblandningen och blanda väl. Låt stå ytterligare en vecka.

5. Sila av limoncellon och häll upp på väl rengjorda flaskor.


Inga kommentarer: