måndag 23 april 2012

Surdegsbröd


Efter att ha lyckats med surdegen så har jag bakat lite bröd, det är ju väldigt enkelt då man väl lyckats. Och vansinnigt gott:-D

Här har jag hittat på ett eget recept, inspirerad av Linnea Så klart;-)

Surdeg Recept Linnea Seidel ur boken MatBröd & Surdeg, köp den här

DAG 1


  • 25 gr jäst
  • 3 dl vatten
  • 3 dl rågmjöl
DAG 2

  • 1 dl råg mjöl
Värm vattnet till fingervamt 37 grader. Smula ner jästen i en bunke oh slå det varma vattnet över. Rör tills jästen löst sig. Bland i mjölet och täck över med plastfolie. Låt det stå i rumstemperatur 1 dygn.

Dag 2 tillsätt 1 dl rågmjöl rör om. Detta ska stå i ett dygn till sen kan du baka.

Det ska bli småbubblor i degen då vet du att det funkar.
Nu vilar min deg i kylskåpet, utan matning klara den sig ca 6 dagar. Sen tar jag fram den 1 dag före bakning och låter den stå i rumstemp.



SurdegsFrallor

25 St


  • 5 dl vatten
  • 1 1/2 dl råg surdeg
  • 5 dl  DinkelSikt
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk olivflingsalt
Blanda surdegen med vatten, Rör sedan ner alla ingrediense, men SIST saltet. Låt jäsa i ca 60 min under bakhandduk. Ta upp degen oc jobba med den väl. Gör sedan 25 frallor, Låt jäsa 30 min. Sen in i ugnen på 220 grader i ca 10 min i nedre delen av ugnen.

MUMS!
I morrn får ni ett recept på VäserbottensOst frallor med Anis. Grymt goda

2 kommentarer:

Lina - Hus och Bus sa...

Vilken fin bricka. Vart har du köpt den? Vad fin hallen blev förresten.

Inreda Mera Hemma sa...

Tack:) brickan är köpt på Åhléns :)