torsdag 16 februari 2012

Mat vettigt

Såg Plus på svt & blir lite klokare. Ett hushåll slänger 5,6 kg mat varje vecka. Det känns inte okej. Vad beror det på? Att vi följer bäst före datum & kastar mer än vad vi behöver. Vi måste bli bättra på att använda luktsinnet.

Hemma kastar vi mest frukt och grönt och det skyller jag mest på butiken, det säljs dåliga grönsaker enligt mig.
Hur upplever du det?

Ägg- datumet som är satt är satt att ha ägg i rums temperatur. Håller minst en månad till i kylskåp. =släng aldrig

Kyckling färsk- viktigt med bästa före datum. Lukta alltid
Samma med kött.

Ost- har den börjat mögla? Skär bort mögel & ät. Hela osten angrips inte.

Yougurt- håller längre än bäst före datum. Smaktest gjordes. Med 3 koppar. 1 dagsfärsk, en 2 veckor gammal, en med 1 vecka kvar på bäst före datum. Ingen skillnad blev svaret av smaktestet. Lukta

Tomater & bananer- köp ekologiskt. Det gäller också krossade tomater på burk. Tomater känsligast av alla grönsaker och besprutnings giftet tränger in i tomaten & du äter gift:(

Bananer- godare smak, bättre för dig och bättre för arbetarna på plantagen.

Här kan du läsa mera om gårdagens program

& läsa Maja Söderberg som bloggar om klimatsmart mat


Jag känner mig lite matklokare nu:)


2 kommentarer:

Lina sa...

Vi köper det mesta / då mycket som möjligt ekologiskt pga vi vill ha mindre gifter och mer smak och vitaminer i maten... Trots att det jan kännas ovärt i plånboken ibland! Men men .. priserna har blivit bättre, mycket bättre sista åren! :)

Tycker det är bra att det tas upp mer och mer i media!! :) ... Och i bloggar! ;))

Soffan sa...

jag är ganska matsmart, gör som du skriver vad gäller youghurt,ost...frukt åker ibland i soporna och de får jag nog skylle på att de blir dåliga eller att jag äter för lite frukt:-/