tisdag 20 december 2011

Planering inför julafton

I År blir julafton här, det känns kul. Jag sitter och planerar dukning & efterrätt.




Blev väldigt inspirerad av denna tjej & hennes fina dukning. Tänker mig något liknande, fast jag ska blanda in blått. Sen efterrätt tänker jag nog göra en chokladmousse. & blanda i mina marimekkoskålar, enkelt & väldigt gott efter ha ätit massa julmat.


Ingredienser
180 g mörk choklad600 g äkta grädde240 g socker85 g äggula (ca 3 st)200 g frysta hallon 1 st limecointreau, efter smak4 st små chokladkakor (cookies)citronmeliss

Jag hoppar dock över cointreaun.

Gör så här

1. Marinerade hallon
Ta 200g socker och 200g vatten och låt koka upp och sedan svalna.
2. Tillsätt ett paket frysta hallon, en pressad limefrukt och en skvätt cointreau. (bra med frysta för att hallonen suger upp syran bättre då).
3. Låt stå i kyl. Häll sedan av vätskan.
4. Vispa 300g grädde löst. Låt stå i kyl och vila.
5. Koka 170 g ovispad grädde ta av kastrullen från värmen. Tillsätt 180 g hackad mörk choklad.
6. Rör först, mixa med stavmixer tills smeten är klar. Låt vila på sidan.
7. Koka 40 g vatten och 40 g socker.
8. Ta av kastrullen och tillsätt äggulorna, vispa med elvisp i ca 3 minuter.
9. Rör försiktigt ihop den vispade grädden, chokladkrämen och äggsmeten till en smet.
10. Häll upp smeten i portionsglas eller desertskålar - varva med grovkrossade kakbitar(cookies) och limemarinerade hallon.
11. Låt stå I kylen ca 30 min.
12. Toppa med lättvispad grädde, citronmeliss och lite hallon som är kvar ifrån marinaden.

Recept & Bild: recept.nu

Har 2 julklappar kvar att köpa, men lite fler att skapa. Så ska kasta mig in i ateljén & jobba lite. Ha en fin tisdag alla

1 kommentar:

Lina sa...

Äckligt mycket vuxenpoäng till dig!!! ;) kan ju säga att det nig aldrig kommer att hända hos oss för än Märta är vuxen typ tycker det att ganska skönt att fira hos andra lat som jag är! ;)