Efter att ha lyckats med surdegen så har jag bakat lite bröd, det är ju väldigt enkelt då man väl lyckats. Och vansinnigt gott:-D
Här har jag hittat på ett eget recept, inspirerad av
Linnea Så klart;-)
Surdeg Recept Linnea Seidel ur boken MatBröd & Surdeg, köp den
här
DAG 1
- 25 gr jäst
- 3 dl vatten
- 3 dl rågmjöl
DAG 2
Värm vattnet till fingervamt 37 grader. Smula ner jästen i en bunke oh slå det varma vattnet över. Rör tills jästen löst sig. Bland i mjölet och täck över med plastfolie. Låt det stå i rumstemperatur 1 dygn.
Dag 2 tillsätt 1 dl rågmjöl rör om. Detta ska stå i ett dygn till sen kan du baka.
Det ska bli småbubblor i degen då vet du att det funkar.
Nu vilar min deg i kylskåpet, utan matning klara den sig ca 6 dagar. Sen tar jag fram den 1 dag före bakning och låter den stå i rumstemp.
SurdegsFrallor
25 St
- 5 dl vatten
- 1 1/2 dl råg surdeg
- 5 dl DinkelSikt
- 5 dl vetemjöl
- 2 tsk olivflingsalt
Blanda surdegen med vatten, Rör sedan ner alla ingrediense, men SIST saltet. Låt jäsa i ca 60 min under bakhandduk. Ta upp degen oc jobba med den väl. Gör sedan 25 frallor, Låt jäsa 30 min. Sen in i ugnen på 220 grader i ca 10 min i nedre delen av ugnen.
MUMS!
I morrn får ni ett recept på VäserbottensOst frallor med Anis. Grymt goda