Korintkakor,bondkakor, brysselkex, bregottkakor & frukostbröd:)
Korintkakor |
Du behöver:
- 200 g smör
- 0.75 dl strösocker
- 75-100 g (1.5-2 dl) korinter
- 4.5 dl vetemjöl
Utrustning du behöver:
- elvisp
Gör så här:
Låt smöret bli rumsvarmt. Rör ihop smör och socker, helst med elvisp. Tillsätt korinterna och mjölet. Rör ihop allt till en jämn smet, helst med elvisp. Smeten blir som stora smulor.
Forma degen till kulor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till med en gaffel.
Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 10 minuter tills de börjar få en gyllene färg på kanterna. (Om du har ugnen inställd på varmluft gäller 175°C.)
Låt kakorna svalna.
Bondkakor |
Du behöver:
- 5.5 dl vetemjöl
- 2 dl strösocker
- 1 msk ljus sirap
- 1 tsk bikarbonat
- 1 msk vatten
- 0.75 dl (50 g) grovhackad sötmandel
- 200 g smör
Utrustning du behöver:
- elvisp
Gör så här:
Låt smöret bli rumsvarmt. Rör ut bikarbonatet i vattnet.
Lägg alla ingredienser i en bunke och kör med elvispen tills smeten blivit jämn.
Forma smeten till två rullar, 4-5 cm i diameter. Lägg dem i plastfolie i kylen i ca 2 timmar, tills de blivit hårda.
Skär dem i ½ cm tjocka skivor med en vass kniv. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i 200°C tills kakorna fått guldgul färg, ca 6-7 minuter.
Hållbarhet och förvaring:
Kakorna går bra att frysa och håller sig minst 6 månader i frysen. I rumstemperatur håller sig kakorna minst en vecka om du förvarar dem i en burk med tätslutande lock eller försluten plastpåse.
Brysselkex
Tillagning
Ca 50 st
1. Sätt ugnen på 175 grader. 2. Blanda snabbt ihop alla ingredienserna till en smidig deg. 3. Forma till rullar som är drygt 4 cm i diameter. 4. Ha ut sockret på en skärbräda av plast och droppa i karamellfärgen. Rulla rullarna i det färgade sockret och låt dem ligga kallt en stund. 5. Skär dem sedan i skivor och grädda i 10 minuter. Recept: Linnéa Seidel |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar